Biografija (Hrvatski #2)

Poznati američki tenor Michael Robert Hendrick debitirao je 1990. godine u newyorškoj Metropolitan operi ulogom Menelaja u Egipatskoj Heleni Richarda Straussa, pod ravnanjem Fabija Luisija. Odmah su uslijedili brojni pozivi najvećih svjetskih opernih kuća te je u 27 godina impresivne karijere ostvario niz glavnih uloga u operama Peter Grimes Brittena, Samson i Dalila Saint-Saënsa, Parsifal i Lohengrin Wagnera, uloge Paula u Korngoldovoj operi Die tote Stadt, Don Joséa u Bizetovoj Carmen, Cania u Leoncavallovim Pagliaccima, Erika u Wagnerovu Ukletom Holandezu, Florestana u Beethovenovu Fideliju, Heroda u Salomi i Bacchusa u Arijadni na Naxosu Richarda Straussa, Mide u Strassovoj Ljubavi Danaje te Drum Majora u Bergovu Wozzecku. Godine 2001., proglašen je umjetnikom godine Washingtonske nacionalne opere za ulogu Lennyja Smalla u Floydovoj operi Of Mice and Men. Gostovao je u Rimskoj operi u naslovnoj ulozi Samsona i Dalile Camillea Saint-Saënsa pod ravnanjem Charlesa Dutoita, u brazilskome Teatro Amazonas u Manausu nastupio je kao Wagnerov Parsifal, u Palacio de Bellas Artes u Ciudad de Méxicu ponovno kao Eric u Wagnerovu Ukletom Holandezu te u Operi Sarasota u SAD-u. U francuskoj Opéra National de Lorraine u Nancyju bio je Paul u Korngoldovoj operi Die tote Stadt, dok je u amsterdamskome Concertgebouwu nastupio kao Mida u Straussovoj Ljubavi Danaje uz Filharmoniju nizozemskog radija pod ravnanjem Ede de Waarta. U washingtonskome Kennedy Centeru nastupio je kao Tito u Mozartovoj La Clemenza di Tito s Američkim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Rado nastupa u slavenskom opernom repertoaru, pjeva na ruskome, češkome, a sada i hrvatskome, a zapažene su njegove uloge Lace u Jenufi i Živnyja u Sudbini Leoša Janáčeka, koje je ostvario u Malagi i Bilbaou u Španjolskoj, u Uti, Sarasoti i New Yorku u SAD-u, kao i uloge Grofa Vaudémonta u Jolanti Čajkovskoga, Levka u Svibanjskoj noći Rimski-Korsakova te Šujskoga u Borisu Godunovu Mosorgskoga. U Psalmus Hungaricus Zoltána Kodályja nastupio je uz Detroitski simfonijski orkestar pod ravnanjem Genadija Roždestvenskija.

Jednako aktivan i na koncertnim pozornicama, Hendrick je nastupio u izvedbama Mahlerove Das klagende Lied sa Španjolskim nacionalnim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Rotterdamskom filharmonijom i Philadelphijskim orkestrom te u izvedbama Mahlerove Pjesme o zemlji uz francuski Simfonijski orkestar iz Mulhousea, Simfonijski orkestar iz Chautauque i Simfonijski orkestar iz Pensacole, na Festivalu Brevard Music te u brazilskome Teatro Amazonas. U izvedbi Verdijeva Requiema nastupio je uz Američku nacionalnu filharmoniju, Simfonijski orkestar iz Syracuse, Simfonijski orkestar iz Huntsvillea te na Festivalu Amazonas de Ópera.

Nastup u ulozi Princa u operi Zaljubljen u tri naranče Prokofjeva, prvo je gostovanje ovoga slavnog tenora na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.